Hemen Çıkma Oranı (Bounce Rate) Nedir?
Hemen çıkma oranı, web sitenizin bir sayfasına gelen ve diğer sayfaları görüntülemeden ayrılan ziyaretçilerin yüzdesini ifade eden bir çevrimiçi pazarlama metriğidir. Tek sayfalık ziyaretçileri takip eden bir metrik olan hemen çıkma oranı, ziyaretçileri elde tutmadaki etkinliğinizi yansıtır.
Bir sayfaya yapılan ziyaret, yalnızca ziyaretçinin diğer sayfaları görüntülemeden doğrudan giriş sayfasından ayrılması durumunda hemen çıkma olarak kabul edilir.
Ortalama hemen çıkma oranları, “bounce rate” bulunduğunuz sektöre göre değişiklik gösterebilir. Hemen çıkma oranının düşük olması sayfada geçirilen sürenin yüksek olduğu anlamına gelir ve bu sektörel, kişisel siteler için iyi anlama gelir.
- Bilgilendirici siteler : ortalama hemen çıkma oranı %25-60’tır
- Bloglar: ortalama hemen çıkma oranı %60-98’dir
- Potansiyel müşteri yaratan web siteleri: ortalama hemen çıkma oranı %25-55’tir
- Hizmet siteleri: ortalama hemen çıkma oranı %20-30’dur
- Perakende siteleri : ortalama hemen çıkma oranı %25-40’tır
- Açılış sayfaları : ortalama hemen çıkma oranı %80-90’dır.
Sitenizin Hemen Çıkma Oranını Düşüren Hit Hizmeti
Sitenizin hemen çıkma oranını düşüren hit hizmetimiz ile sizlere yüksek kaliteli hit trafik ziyaretçi sağlıyoruz. Bu alanda yılların verdiği deneyimle birçok farklı sektörden site için hit ziyaretçi hizmetini sunmaktayız. Eğer sizde bu hizmetten faydalanmak isterseniz hemen +90 544 226 57 40 numaralı WhatsApp hattımızdan irtibat kurun.
Hemen Çıkma Oranı (Bounce Rate) Nasıl Hesaplanır?
Bir web sayfasının ortalama hemen çıkma oranı, belirli bir zaman diliminde bir sayfadaki toplam hemen çıkma sayısının aynı zaman penceresinde o sayfadaki toplam giriş sayısına bölünmesiyle hesaplanır. Ortalama hemen çıkma oranı, belirli bir zaman diliminde tüm sayfalardaki toplam hemen çıkma sayısının, aynı zaman diliminde tüm sayfalardaki toplam giriş sayısına bölünmesiyle belirlenir.
Yüksek Hemen Çıkma Oranlarının Nedenleri
Hemen çıkma oranı önemli bir metriktir. Ziyaretçilerinizin yüksek bir yüzdesi hemen geri dönüyorsa, davranışları birkaç soruna işaret edebilir:
- Aradıklarını bulamamışlar,
- Aradıklarını buldular ancak teklif beklentilerini karşılamadı (beklenmedik ücretler, promosyonun sonu, kayıt formu vb.)
- Aradıklarını buldular ama satın almaya mecbur olmadılar (web siteniz kullanıcı dostu değil veya dönüşümler için optimize edilmemiş)
Potansiyel müşterinizle yakınlık kurmak istiyorsunuz, bu nedenle onun sitenize göz atması ve nihayetinde diğer sayfaları ziyaret ederek dönüşüm gerçekleştirmesi önemlidir – bu ister daha fazla içerik tüketmesi, ister haber bülteninize kaydolması veya bir ürün satın alması anlamına gelsin.
Aşağıda, ziyaretçilerin ayrılma nedenlerinden sıklıkla alıntılanan bazı nedenler yer almaktadır:
- Sayfa tasarımı (zayıf kontrast, kötü renk seçimi, yazı tipleri ve diğer tasarım öğeleri)
- Kafa karıştırıcı navigasyon
- Metin ağırlıklı tasarım
- Yanıt vermeyen tasarım
- Kötü biçimlendirme: kalın veya italik kullanılmaması, satırlar ve paragraflar arasında çok az veya hiç boşluk bırakılmaması
- Web sitesi spam görünüyor – çok fazla reklam veya promosyon teklifi
- Sayfanın yüklenmesi çok uzun sürüyor
- Başlıkların ve alt başlıkların yetersiz kullanımı
- Otomatik olarak oynatılan ses ve video içeriği
Hemen Çıkma Oranı Nasıl Düşürülür?
- Doğru anahtar kelimeleri/kanalları hedefleyin. Yüksek bir hemen çıkma oranı, hedef pazarınıza uymayan trafiği gösteriyor olabilir. Hangi trafik kaynaklarının daha az istenen trafiği yönlendirdiğini belirlemek için Google Analytics’i kullanın. Daha sonra bunları iyileştirmek için çalışabilir veya kampanyaları tamamen sonlandırabilirsiniz. Web siteniz yanlış kitleyi çekiyorsa, ziyaretçiler geri döndüğünde şaşırmamalısınız. Anahtar kelimelerinizi optimize etmek ve doğru kanalları seçmek çok önemlidir.
- Site içi bağlantılar oluşturun. Ziyaretçileri diğer sayfalara göz atmaya teşvik etmek için, diğer ilgili içeriğe, ürünlere ve sayfalara mümkün olduğunca çok sayıda organik bağlantı ekleyin.
- Yardımcı olun. Sitenize gelen herkes bir satın alma işlemi yapmaya hazır olmayacaktır. Bazıları göz atıyor olabilir, diğerleri araştırma yapıyor olabilir. Sadece ürün açıklamasını sağlamakla yetinmeyin, potansiyel müşterinin bakış açısıyla düşünmeye çalışın, karar vermelerine başka hangi bilgiler yardımcı olabilir? Müşteri incelemeleri ve müşteri soru-cevapları gibi unsurlar çok ikna edici olabilir.
- Kullanılabilirliği geliştirin. Yeni ziyaretçilerin orada kalmak istemesi için gezinmesi kolay ve güzel görünen bir web sitesi tasarlayın. Başlıklarınızın boyutunu ayarlayarak, doğru yazı tiplerini seçerek, zıt renkleri seçerek, boşluklardan ve madde işaretli listelerden yararlanarak ve sayfalarınızın bilgi mimarisini iyileştirerek sitenizin kullanılabilirliğini artırabilirsiniz.
- Mobil cihazlar için sitenizi optimize edin. Bu, göz ardı etmemeniz gereken temel kurallardan biridir. İnsanlar cep telefonlarından giderek daha fazla alışveriş yapıyor. Keyifli bir deneyim sunan ve duyarlı bir web sitesi, hiç şüphesiz hemen çıkma oranınızı azaltacaktır.
Yavuz DOĞANALP
SOSYAL MEDYA HESAPLARIM:
WhatsApp/GSM: +90 544 226 57 40
Instagram: @googleseohizmeti
YouTube Kanalım: SEO Uzmanı Yavuz DOĞANALP
TikTok: @yavuzdoganalp
Linkedin: https://www.linkedin.com/in/yavuz-do%C4%9Fanalp-766b4ba7/
Facebook: https://www.facebook.com/alpnetajans/
Daha Fazla Oku
Sosyal Medyadan Para Kazanmanın Yolları: En Etkili Yöntemler!
Dijital Pazarlamada Ajans Taktikleri: Markaları Nasıl Öne Çıkarıyorlar?
İnovasyon ve Girişimcilik: Geleceği Şekillendiren Güçler