Site içi yani diğer tanımlama olarak Sayfa içi SEO, her web sitesinin temelidir. Bu nedenle, mükemmel şekilde optimize edilmiş bir web sayfasında size adım adım rehberlik edecek kapsamlı bir dizi açıklamalar sunacağım.
İlk olarak, Site İçi SEO Nedir?
Site içi SEO, organik arama sonuçlarında daha üst sıralarda yer almak için web sayfalarınızı optimize etme işlemidir. On-page, optimize edilebilecek bir sayfanın hem içeriğini hem de HTML kaynak kodunu ifade eder. Bu, web sitenizden çıkan bağlantılar ve diğer harici sinyalleri ifade eden sayfa dışı SEO’ dan farklıdır.
Site İçi SEO Neden Önemlidir?
Kesinlikle şunu belirtmeliyim ki! Sayfa içi ( Site İçi ) SEO her zaman önemli olmuştur ve olacaktır. SEO’ nun pek çok yönü tam olarak sizin kontrolünüz altında olmadığı için (veya etkili olması aylar veya yıllar alabilir), sayfa içi SEO, üzerinde tam kontrole sahip olduğunuz ve hızlı bir şekilde etkileme yeteneğine sahip olduğunuz bir mekanizmadır.
O halde sizlere açıklayıcı olarak Site içi diğer tanımıyla sayfa içi SEO konusunda maddeler halinde detayları aktaracağım.
SEO Dostu URL’ler Kullanın !
Web sayfası URL’leriniz, mümkün olduğunda yalnızca URL’nin başında hedeflenen bir anahtar kelime kullanılarak kısa ve anahtar kelime açısından zengin olmalıdır. Kısa URL’lerin arama sonuçlarında daha iyi sıralandığı kanıtlandığından, uzun ve karmaşık URL’lerden kaçının. Örneğin, siteadiniz.com/sizin-kelimeniz-kelimeniz daha etkili olacaktır.
Başlık Etiketinizin Anahtar Kelimenizle Başlamasına Dikkat Edin !
Başlık etiketiniz, özellikle hedeflenen anahtar kelimenizin yerleşimi söz konusu olduğunda, son derece önemli bir sayfa sıralama faktörüdür. Anahtar kelime başlığın başına ne kadar yakınsa, arama motorlarında o kadar fazla ağırlığı vardır. Hedeflenen anahtar kelimenizi başlık etiketinizin başına olabildiğince yakın tuttuğunuzdan ve arama sonuçlarında kesilmeyeceğinden emin olmak için başlığınızı 50 ila 60 karakter arasında sınırladığınızdan emin olun.
Başlığınızı Değiştirici Kelimeler Ekleyin
“2021”, “2022”, “2023” “en güzel”, “en kolay”, “hızlı” ve “inceleme” gibi değiştiricileri kullanmak, hedef anahtar kelimenizin uzun kuyruklu versiyonları için sıralamanıza yardımcı olabilir. Yeniden başlatılan blog gönderileri için “geçerli yıl”, “en iyi” ve “güncel” ifadeleri, web’de kullanılan bazı favorilerdir. Bu değiştiriciler, tıklama oranınızı artırmanıza da yardımcı olabilir.
Sayfa Başlığınızda <H1> Etiketi Kullanın
Bu, sayfadaki en iyi özelliğinizdir ve sayfa başlığınızla aynı olabilir. Google, sayfa başına istediğiniz kadar H1 kullanabileceğinizi söyledi. H1 etiketi Google’ın sayfanın yapısını anlamasına yardımcı olduğundan, H1 etiketini sayfa başına yalnızca bir kez kullanmanızı öneririz. H1’inizin hedef anahtar kelimenizi de içerdiğinden emin olun.
Alt Başlıklarınız için <H2> Etiketlerini Kullanın
Alt başlıklar için H2 etiketinizi kullanın ve hedef anahtar kelimenizi en az bir alt başlığa eklediğinizden emin olun. Bazı gizli anlamsal dizin (LSI) anahtar kelimelerini alt başlıklarınızda da çalışıp çalışamayacağınıza bakın. Alt başlıklar, içeriği bölmek ve sayfaların daha kolay okunmasını sağlamak için mükemmeldir. Sayfa başına birden fazla H2 etiketi kullanabilirsiniz.
Her Sayfadaki İçeriklerinize Görseller Ekleyin
Resimler, videolar ve diğer multimedya, kullanıcı etkileşimi sıralamaları için iki kritik faktör olan hemen çıkma oranını azaltabilir ve sitenizdeki süreyi artırabilir. Görsellerin kullanılması, içeriği bölmenize olanak tanır ve ayrıca, hedeflenen anahtar kelimelerinizi görselinizin alt etiket özelliğine dahil etme fırsatı sunar. Sürekli gözden kaçan bir optimizasyon, görüntü dosyası adıdır. Dosya adında da resminizin kısa bir açıklamasını sağladığınızdan emin olun.
Anahtar Kelimenizi İçeriğinizin İlk 100 Kelimesinde Kullanmaya Özen Gösterin
Bazen (özellikle blog gönderilerinde), insanlar içeriklerine uzun soluklu bir girişle başlar ve anahtar kelimelerini sonra kullanır. Fakat ilk başta konu akışını gizemlendirmek için ilk 100 kelimede anahtar kelimeleriniz kullanmanızı öneriyorum.
Bağlantılar Kullanın
Web sitenizi diğer kaliteli web siteleriyle ilişkilendirmek, sayfa sıralamalarına yardımcı olabilir ve Google’ın web sayfanızın ne hakkında olduğunu daha iyi anlamasına yardımcı olabilir.
Dahili Bağlantıları Kullanın
Yayınladığınız her yeni içerik parçasına iki veya üç dahili bağlantı eklemek iyi bir uygulamadır. Dahili bağlantının ana faydalarından biri, Google’ın sitenizdeki tüm sayfaları bulmasına, anlamasına ve dizine eklemesine yardımcı olmasıdır. Stratejik olarak kullanıldığında, dahili bağlantılar sayfa yetkisini önemli sayfalara aktarabilir. SEO En İyi Uygulaması, kullanıcıların ve Google’ın bağlantı verdiğiniz sayfanın ne hakkında olduğunu anlamasına yardımcı olan metin olan anahtar kelime açısından zengin bağlantı metni kullanmayı gerektirir.
LSI Anahtar Sözcüklerini Dahil Edin
Semantik arama, arama motorunun sorgu sözcüklerinin veya bunların türevlerinin değişmez eşleşmelerini aradığı sözcüksel aramadan farklı olarak, anlamla arama anlamına gelir. Google’ın arama algoritması , arama motorunun sayfanızın tam konusunu anlamasını sağlar. Google, içeriğinize semantik veya LSI anahtar kelimeleri ekleyerek, hedef anahtar kelimenizle ilgili konuyu ve alt konuları tam olarak anlayacak ve her ikisi için de daha üst sıralarda yer almanıza olanak tanıyacaktır.
Uzun İçerikler Yazın
Genel bir kural olarak, tüm blog gönderilerinizin ve makalelerinizin uzun içeriğe sahip olduğundan emin olun. Servis sayfalarının bile 500’den fazla kelime içermesini tavsiye ederim. Daha uzun içerik, yalnızca hedef anahtar kelimeniz için daha iyi sıralamanıza yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda daha uzun kuyruklu trafik fırsatlarına da olanak tanır. Ek bir anekdot olarak, daha uzun içerik daha fazla geri bağlantı elde etme ve organik aramada daha üst sıralarda yer alma eğilimindedir. Bunu göz ardı etmemenizi öneririm.
Meta Açıklamalarını Optimize Edin
Meta açıklamanız benzersiz olmalı, hedeflemek istediğiniz anahtar kelimeyi veya anahtar kelime öbeğini içermeli ve 150-155 karakter uzunluğunda olmalıdır. Ayrıca, meta açıklamanız kullanıcının tam olarak aradığı anahtar kelimeyi içeriyorsa, arama sonuçlarında kalın görünecektir. Bunu, insanların arama sonuçları sayfasında web sayfanıza tıklamasını sağlamayı amaçlayan küçük bir reklam olarak düşünün. Bu, TO için optimizasyona yardımcı olmanın başka bir yoludur.
Sosyal Paylaşım Düğmelerini Kullanın
Sosyal sinyallerin arama algoritmaları üzerinde doğrudan bir etkisi olmasa da, sosyal medya içeriğinizi daha fazla kişinin görüntülemesini sağlamak için harikadır. Artan marka bilinirliği sağlar ve hedef kitlenizle bağlantı kurmak için harikadır. Küçük bir ekstra bilgi olarak, içeriğinizi sosyal medyada ne kadar çok kişi görür ve paylaşırsa, geri bağlantı alma şansınız o kadar artmaktadır.
Sitenizin Güvenli Olduğundan Emin Olun (https)
HTTPS, bir sunucu ile bir web tarayıcısı arasında veri aktarmanın güvenli bir yoludur. Google, 2014 yılında HTTP’leri bir sıralama sinyali olarak kullanacaklarını resmen duyurdu. O zamandan beri yapılan çok sayıda çalışma, daha yüksek sıralamalar ile HTTPS kullanan web siteleri arasında güçlü bir ilişki olduğunu doğrulamaktadır.
Sitenizde Okuyucuların Bekleme Süresini Artırın
Daha yüksek bekleme süreleri veya sayfada geçirilen süre, arama motorlarına web sayfanızdaki içeriğin ziyaretçilerin arama amacı ile eşleştiğine dair güçlü bir sinyaldir. Bu, o arama terimi için daha yüksek sıralamalarla ilişkilidir. Uzun ilgi çekici içerikler yazarak, görseller ve videolar kullanarak (daha önce bahsedildiği gibi) ziyaretçilerin sayfanızda kalma süresini artırabilirsiniz.
Mobil Sayfa Hızını Test Edin ve Optimize Edin
Google, bir web sitesinin hızının resmi bir sıralama faktörü olduğunu açıkça belirtti. Daha yakın zamanda Google, mobil sayfa hızı sonuçlarını kullanmaya başlayacaklarını ve Mobil öncelikli dizine eklemeye geçeceklerini duyurdu . Bu, Google’ın geçmişte kullanılan masaüstü sürümü yerine indeksleme ve sıralama için ağırlıklı olarak içeriğinizin mobil sürümünü kullanacağı anlamına gelir. Bu, web sitenizin hızlı bir şekilde yüklenebilmesini hayati derecede önemli hale getirir. Neyse ki Google, mobil sayfa hızınızı ve gerekirse performansı artırmanın yollarını bulmanıza yardımcı olacak kullanışlı araçlar sağlamıştır.
Bozuk Bağlantıları Kaldırın
Web sitenizi bozuk bağlantılar için düzenli olarak taradığınızdan ve bağlantıyı tamamen kaldırdığınızdan veya yeni bir içeriğe bağlantı verdiğinizden emin olun.
Anahtar Kelimeleriniz Birden Çok Sayfada Kullanmayın
Anahtar kelimeleri birden çok sayfada kullanmak demek, aynı anahtar kelime veya kelime öbeğinin optimize edilip bir web sitesindeki birden çok sayfa için kullanılmasıdır. Bu, arama motorları için belirli bir arama sorgusu için hangi sayfayı sağlayacaklarını bilemeyecekleri için sorunlar yaratır.
Yazım ve Dilbilgisi Hatalarını Ortadan Kaldırın
Yazım ve dil bilgisi hataları yapan web siteleri, okuyucuların içeriği anlamasını zorlaştırabilir. Aynı şey Google, Yandex ve Bing gibi arama motorları için de geçerlidir. İçeriğinizde yazım ve dil bilgisi hatalarını arama motorları fark ederlerse, arama sonuçlarınızı olumsuz etkilenir.
İçeriklerinizde Orijinal Görseller Kullanın
Mümkün olduğunda web sitenizde daima orijinal görseller kullanın. Peki neden? Çünkü yakın zamanda yürütülen bir araştırma, “web sitenizde benzersiz görseller kullanmanın, görsel sıralamalarının yanı sıra organik web sıralamaları üzerinde de olumlu bir etkisi olduğunu” buldu. Web sitenizde bir sürü stok görseliniz varsa, fotoğraf çekin ve kendi özel görsellerinizi oluşturun.
Sesli Arama için Optimize Edin
Sesli arama hızla büyüyor. 2020’de tüm aramaların yüzde 50’sinin ses tabanlı olacağı tahmin ediliyordu. İçeriğinizi sesli arama için optimize etmenin en etkili yollarından biri, anahtar kelime konunuzla ilgili sorulara kısa ve özlü cevaplar (25 ila 30 kelime veya daha az) sağlamaktır. Bunu başarmanın kolay bir yolu, web sayfanıza bir SSS bölümü eklemektir.
Mobil Uyumluluk Testi
Google, mobil uyumluluğun yakında mobil cihazlarda yapılan aramalar için bir sıralama sinyali olacağını duyurdu. Google artık mobil öncelikli dizine eklemeye öncelik veriyor ve arama sıralamasında mükemmel olmak için web sitenizin mobil uyumlu olması gerektiği açıkca belirtiyor. Hataları bulmak için web sitenizi veya tek bir URL’yi Google’ın Mobil Dostu Test Aracı aracılığıyla çalıştırdığınızdan emin olun.
Şema işaretlemesini kullanın
Web sayfalarınıza şema işaretlemesi eklemek (uygun olduğunda), Zengin Snippet’lerde görünme fırsatı sağlayacaktır. Aslında, araştırmalar, yapılandırılmış işaretleme ile TO’da yüzde 30’a varan bir artış elde edebileceğinizi göstermiştir.
Grafik Meta Etiketlerini Açmanız Faydalı Olacaktır
Open Graph protokolü, Facebook, LinkedIn ve Twitter gibi sosyal medya akışlarında bilgilerin ne ve nasıl görüntüleneceğini kontrol eder. Açık grafik etiketlerini düzgün bir şekilde eklemek, içeriğinizin daha iyi görünmesini sağlayarak daha fazla tıklama, beğeni ve paylaşım almasını sağlar. Sosyal medya, arama sonuçlarını doğrudan etkilemese de, içeriğiniz ne kadar çok göz önünde bulundurulursa, geri bağlantı ve geri bağlantı edinme fırsatı o kadar iyi olur.
Resimleri Uygun Şekilde Boyutlandırın
Uygun boyutta olmayan resimleri yeniden boyutlandırın. Bu, arama sonuçlarını doğrudan etkileyen artan sayfa yükleme hızına izin verecektir.
Sayfa içi (Site içi) SEO, işletmenizin veya kuruluşunuzun ya da kişisel web adresiniz için en gerekli şeylerden bir tanesidir ve Google ya da diğer arama motorlarında en iyi yerlerde liste almak için özenle dikkat etmeniz gereken bir unsurdur.
Yavuz DOĞANALP
Daha Fazla Oku
Ahrefs DR Yükseltme: Kısa Sürede Etkili Hizmet
2025 SEO Paketleri ile Google’da Zirveye Tırmanmanın Sırları!
SEO’nun Altın Anahtarı: Sıralama Yükseltmenin Büyülü Formülü